Gekroesd Fonteinkruid

Gekroesd Fonteinkruid als Zuurstofplant

Ada Hofman heeft het er al over in haar boek, en niet voor niets. Fonteinkruiden, met Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton Lucens) in het bijzonder, zijn zeer goede zuurstofplanten en prima toepasbaar in de vijver. Door de snelle groei van de fonteinkruiden zijn ze naast het produceren van veel zuurstof, ook in staat om veel voedingsstoffen op te nemen uit het water en dit om te zetten in biomassa. Hierdoor krijgen algen minder kans en blijft het water helderder. Glanzend Fonteinkruid is in staat om, net als Hoornblad, een speciaal stofje af te scheiden wat zorgt dat algen minder kunnen groeien. Dit noemen we het allelopatisch vermogen. Naast deze voor het vijverleven prettige eigenschappen, zijn het sierlijke planten welke ook het onderwaterlandschap van uw vijver een mooi uiterlijk geven.

Naast het inheems Aarvederkruid is ook de oosterse variant verkrijgbaar. Laat u niet teveel leiden door de naam; deze soort doet het in Nederlandse vijvers prima en overleefd zonder problemen de koude winters.

Gekroesd Fonteinkruid Eigenschappen

  • standplaats: zon
  • stengellengte: tot 1 meter
  • plantdiepte 50- 100 cm
  • substraat: ja, noodzakelijk.
  • stelt voedselrijk water op prijs.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van gekroesd fonteinkruid voor uw vijver?

Gekroesd fonteinkruid is minder bekend dan Glanzend fonteinkruid maar is zeker een goede keuze als het gaat om de productie van zuurstof en het tegengaan van algen. Net als Glanzend Fonteinkruid wortelt Gekroesd Fonteinkruid in de bodem.

Wat is de bloeitijd van gekroesd fonteinkruid?

Gekroesd fonteinkruid (Potamogeton crispus) bloeit van mei tot augustus. De kleine bloemen zijn groenachtig en groeien in aarvormige clusters boven het wateroppervlak. De bloemen zijn subtiel en dragen bij aan de voortplanting, maar de plant verspreidt zich voornamelijk door vegetatieve groei van zijn stengels.

Is gekroesd fonteinkruid een inheemse waterplant?

Ja, gekroesd fonteinkruid is inheems in Nederland en komt veel voor in sloten, vijvers en andere stilstaande wateren. De plant is goed aangepast aan de Europese wateren en speelt een belangrijke rol in het watermilieu. Gekroesd fonteinkruid helpt het water te zuiveren en biedt schuilplaatsen aan kleine waterdieren.

Hoe gekroesd fonteinkruid planten?

Gekroesd fonteinkruid plant je door de stengels direct in het water te plaatsen, waar ze vanzelf wortelen in de modderige bodem. Je kunt de plant eenvoudig in vijveraarde in een vijvermand zetten of los in het water laten, waar hij snel zal groeien. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig nodig heeft om zich goed te vestigen.

Hoe onderhoud ik gekroesd fonteinkruid?

Gekroesd fonteinkruid groeit snel en kan andere waterplanten overwoekeren. Om deze reden is regelmatig onderhoud belangrijk. Het is raadzaam om de plant in de zomer te snoeien en overtollige stengels te verwijderen om de balans in de vijver te behouden. Door het fonteinkruid in toom te houden, draagt het bij aan de helderheid van het water en helpt het bij het tegengaan van algen.

Is gekroesd fonteinkruid winterhard?

Ja, gekroesd fonteinkruid is winterhard en overleeft zelfs strenge winters. De plant sterft bovengronds af in de winter, maar de wortels blijven intact. In het voorjaar loopt hij opnieuw uit en herstelt hij snel zodra de watertemperatuur weer stijgt. Dankzij zijn winterhardheid is gekroesd fonteinkruid een duurzame keuze voor vijvers.

Wat is de plantdiepte van gekroesd fonteinkruid?

Gekroesd fonteinkruid gedijt goed op een diepte van 30 cm tot 1 meter. Hij heeft voldoende licht nodig om goed te groeien, dus helder water is een voordeel. De plant vormt dichte begroeiingen die zowel in ondiepe als diepere waterlagen kunnen floreren, waardoor hij geschikt is voor zowel kleine als grotere vijvers.

Fonteinkruid kopen?

Fonteinkruid is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.