Krabbescheer

Krabbescheer. Drijvende zuurstofplant met goede eigenschappen.

Dit is een vijverplant die men niet zo heel vaak tegenkomt. Zonde, want deze drijvende zuurstofplant heeft een aantal bijzonder goede eigenschappen! Krabbescheer lijkt een beetje op een Yucca; het heeft getande, zwaardvormige bladeren welke deels onder en deels boven water groeien en tot 50 cm lang kunnen worden. Door deze getande, in een rozet groeiende bladeren, biedt deze waterplant een schuilplaats voor amfibieën en vissen.

In de vijver heeft Krabbescheer een aantal grote voordelen. De plant is allelopatisch. Het scheidt een stofje af wat de groei van zweefalgen tegengaat. Daarnaast groeit het snel en haalt het de voor deze groei benodigde voedingsstoffen direct uit de waterkolom. Hierdoor concurreert het nog eens extra met de zweefalgen in uw vijver. Doordat deze drijvende plant ook nog eens zonlicht tegenhoudt hebben de algen er een geduchte concurrent bij! Het voordeel van de getande bladeren is dat de Krabbescheer veelal met rust gelaten wordt door Koi en andere karperachtigen.

Een pré is daarnaast natuurlijk de leuke bloeiwijze met de witte bloemetjes.

Krabbescheer in Nederland en België

Krabbescheer is een in Nederland en België voorkomende plant. Tenminste, nog wel, want deze plant staat in Nederland inmiddels op de rode lijst en is in België zelfs wettelijk beschermd… Doordat het groeit in schone, niet ál te voedselrijke sloten en gevoelig is voor milieuvervuiling, heeft deze plant de laatste decennia forse klappen gehad.

Aan de groeisnelheid ligt dit niet overigens. Doordat deze plant vegetatief vermeerdert kan een geschikte sloot in een seizoen volgroeien! Overigens is die vegetatieve vermeerdering een leuk zicht; elke plant draagt dan een of twee kleine Krabbescheertjes met zich mee.

In de het late najaar zakken de planten naar de bodem, waar ze de gehele winter blijven om in het voorjaar weer naar de oppervlakte te komen om verder te groeien.