Lisdodde
Lisdodde. De Bekende Sigarenplant.
Tijdens het bloeiseizoen, van juni tot september, zijn ze van veraf te zien; de kolven van de Lisdodde. De op sigaren lijkende bloeiwijze kleurt gedurende het seizoen van groen naar bruin. Vroeger werden de kolven gebruikt voor het reinigen van de binnenkant van smalle voorwerpen.
Naast het leuke zicht is de Lisdodde erg geschikt voor het verwijderen van nutriënten als fosfaat en stikstof uit het water. Ze verbetert daarmee de waterkwaliteit. Ook kan Lisdodde tijdelijk veel overtollig water opslaan bij bijvoorbeeld een flinke regenbui.
De Kleine Lisdodde verschilt, anders dan zijn naam doet vermoeden, niet veel in lengte van de Grote Lisdodde. Het zijn de bladeren van de ‘kleine’ variant die smaller zijn.
Lisdodde Eigenschappen
- Latijnse naam: Typha angustifolia
- Standplaats: Zon/halfshaduw
- Plantdiepte: 10-50 cm
- Stengellengte: 80 tot 300 cm
- Substraat: Noodzakelijk, wortelende waterplant
Veelgestelde vragen
Is lisdodde een beschermde plant?
Lisdodde (Typha) is in Nederland en België geen beschermde plant, hoewel sommige specifieke soorten mogelijk lokaal beschermd kunnen zijn vanwege hun schaarste. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin je de plant vindt. Lisdodde speelt een cruciale rol in natte ecosystemen en wordt vaak aangetroffen in natuurlijke moerasgebieden en langs waterkanten. Voordat je lisdodde uit het wild verwijdert, controleer lokale regelgeving en natuurbehoudsrichtlijnen.
Hoe hoog groeit lisdodde?
Lisdodde kan indrukwekkende hoogtes bereiken, variërend van 1 tot wel 3 meter, afhankelijk van de soort en de groeicondities. De brede lisdodde (Typha latifolia) is vaak de grootste soort, terwijl de smalle lisdodde (Typha angustifolia) iets lager blijft. De plant heeft stevige, rechtopstaande stelen met karakteristieke, sigaarvormige bloemen die ver boven de omliggende vegetatie uitsteken.
Wat is de plantdiepte van lisdodde?
Lisdodde groeit het beste in ondiep water of vochtige grond, met een ideale plantdiepte van 10 en 50 cm onder water. De wortelstokken moeten stevig in de modder verankerd zijn. In diepere wateren zal de plant moeite hebben om goed te groeien, omdat de bladeren en stelen niet voldoende ondersteuning krijgen. Plaats lisdodde langs vijverranden of in moeraszones voor optimale groei.
Hoe moet ik lisdodde snoeien?
Lisdodde heeft weinig snoei nodig, maar je kunt dode of beschadigde bladeren in het vroege voorjaar verwijderen om de plant er netter uit te laten zien en nieuwe groei te stimuleren. De plant kan woekeren, dus als hij te veel ruimte inneemt, kun je in het najaar de stelen afknippen of de wortelstokken uitdunnen. Zorg ervoor dat je handschoenen gebruikt tijdens het snoeien, aangezien de bladeren scherp kunnen zijn.
Wat zijn tips voor het aanplanten van lisdodde?
De Typha angustifolia, ofwel Kleine Lisdodde, wortelt in de bodem. Door de hoge groeisnelheid kan het snel gaan woekeren. Het is dan ook verstandig de plant in een vijvermand te plaatsen. De Lisdodde is uitermate geschikt voor het wegwerken van vijverranden of harde oeverbeschoeiing.
Hoe onderhoud ik lisdodde?
Lisdodde is een onderhoudsarme plant. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de plant constant in vochtige grond of ondiep water staat. Verwijder in het vroege voorjaar dode bladeren en stelen om nieuwe groei te bevorderen. Als de plant te groot wordt, kun je hem in het najaar of vroege voorjaar verdelen door de wortelstokken op te graven en te splitsen. Houd ook een oogje op overmatige verspreiding, omdat lisdodde snel woekert en andere planten kan verdringen.
Lisdodde kopen?
Lisdodde is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie planten van hoge kwaliteit vinden.