Zuurstofplanten
Draadalg in de vijver
Draadalg Bestrijden in de Vijver
Een van de lastigste zaken in de vijver is de vorming van draadalg. Vrijwel elke vijvereigenaar heeft er wel eens last van. Deze algen hechten zich aan de planten, het folie, de stenen en vrijwel alles wat zich in het water bevindt. Deze algen vormen lange groene strengen en zijn niet te verwarren met zweefalgen, welke zorgen dat het water groen kleurt. Draadalgen horen er een beetje bij in een vijver en over het algemeen is een matige groei van deze algen een teken dat de vijver aardig in balans is. Waarschijnlijk is het water helder en groeien de zuurstofplanten goed. Wat dat betreft goed nieuws.
Hoe ontstaat draadalg in uw vijver?
Draadvormige algen zijn een beetje vergelijkbaar met onkruid in de tuin. Het deelt in de vijver de voedingsstoffen met de waterplanten. Doordat draadalgen kleinere organismen zijn kunnen ze zeer snel, sneller dan planten, reageren op zonlicht. Ze kunnen dan ook explosief groeien. Een fraai gezicht is de groene drab niet, maar hoe kom je er vanaf?
Wanneer er zeer veel draadvormige algen in de vijver aanwezig zijn kan het zijn dat de nutriënten (voedingsstoffen) balans verstoord is. Een teveel aan voornamelijk vrij beschikbaar fosfaat, kan er voor zorgen dat de algen enorm gaan woekeren. Vaak is dan het water ook groenig (groen water), maar dat hoeft niet altijd. Nutriënten komen in de vijver vrij bij de vertering van dood organisch materiaal zoals invallend blad en dode waterplanten maar ook bijvoorbeeld door de uitwerpselen van vissen of de afbraak van een teveel aan visvoer.
Draadalgen verwijderen met Poelslakken
Een interessante techniek voor het verwijderen van draadvormige algen is de inzet van waterslakken als Poelslakken, Moerasslakken en Posthoornslakken. Dit zijn echte Draadalg Eters. Deze dieren hebben algen op het menu staan en laten uw planten met rust. Deze “waterkoeien” grazen continu het folie, de stenen en uw planten af waarbij ze de algen opeten. Na verloop van tijd zult u daarnaast eierzakjes aantreffen; een teken dat de slakken zich voortplanten.
Draadalg verwijderen met effectief resultaat!
Hoe effectief deze slakken zijn in de aanpak van biofilm en draadvormige algen kunt u zien op de foto hieronder. In een testopstelling met een aquarium hebben we wat kunstmest toegevoegd. Na een aantal weken is er een enorme hoeveelheid alg gegroeid. In dit aquarium hebben we een fors aantal slakken geplaatst. Het resultaat na slechts 1 dag is bijzonder goed. In uw vijver zal dit wat langzamer gaan; er zitten in het aquarium natuurlijk wel veel slakken op een klein oppervlak. Geef deze toppers even de tijd en uw vijver zal er veel baat bij hebben!
Draadalg verwijderen
Draadalg verwijderen kan handmatig. Met een bezem of bijvoorbeeld een oude wc borstel (wel heel goed spoelen voor gebruik!) zijn de groene draden redelijk makkelijk uit uw vijver te verwijderen. Het wordt vaak lastiger wanneer u een grote vijver heeft of wanneer de algen veel om de waterplanten zitten. Op zich is het verwijderen van plant en al een goede methode om nutriënten uit de vijver te verwijderen. Echter, teveel waterplanten verwijderen is natuurlijk ook niet goed voor de balans van de vijver.
Men wil nog wel eens een UV lamp inzetten om draadalgen aan te pakken. Dit heeft echter geen enkel effect op deze soort, maar is juist voor de aanpak van zweefalg.
Er zijn diverse middeltjes in de handel voor het aanpakken van draadalg. Vaak is echter het probleem dat deze producten vaak ook nadelig zijn voor de waterplanten, al staat op de verpakking van niet. U wilt niet weten hoe vaak wij van klanten horen dat de zuurstofplanten verslijmen nadat er een anti-algen middel is gebruikt. Vaak is dan de enige remedie de vijver opnieuw op te starten…
Wie zijn wij?
Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.
De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!
Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!