Zuurstofplanten

Zuurstof en zuurstofplanten

Zuurstof en zuurstofplanten in uw vijver

Zuurstofplanten, waarom zijn ze belangrijk in uw vijver?

Mensen kunnen niet zonder zuurstof. Ook de meeste andere levensvormen hebben zuurstof nodig. Dit geldt uiteraard ook voor de organismen in uw vijver. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water zit. Zuurstof kan in het water komen op diverse manieren:

Op kunstmatige wijze

Dit kan via bijvoorbeeld een luchtpomp of fontein. Door het inblazen van lucht of het kletteren van het water op het wateroppervlak lost zuurstof op in het water. Bij ondiepe vijvers zonder veel waterplanten kan beluchten in de zomer voorkomen dat vissen doodgaan. In grotere waterpartijen of vijvers wordt vaak een beluchter ingezet. Dit doet men meestal op of na een aantal warme dagen. In warm water kan namelijk minder zuurstof oplossen wat voor problemen kan zorgen.

Op natuurlijke wijze

Uitwisseling tussen de lucht en het water zorgt voor een beperkte zuurstoftoevoer aan het water. Bij grotere waterpartijen zijn golfslag en windinslag daarnaast een belangrijke zuurstofleverancier. 

Door waterplanten wordt onder invloed van zonlicht zuurstof geproduceerd. Net zoals bomen en planten dat doen op het land, doen zuurstofplanten dat onder water. Het aanbrengen van waterplanten in uw vijver draagt bij aan een gezonde zuurstofhouding. Er zijn echter nog meer voordelen voor uw vijver:

Voordelen zuurstofplanten in uw vijver

  • Zuurstofplanten voegen toe zuurstof aan het water.
  • Voorzien in voedsel; diverse soorten zijn eetbaar voor vissen.
  • De vijver helder maken en houden.
  • Voorkomen of in toom houden van algen door concurrentie over voedingsstoffen.
  • De aantrekkelijkheid van uw vijver verhogen met bloeiende soorten.
  • Het produceren van zuurstof door waterplanten.

Zuurstofplanten zijn onmisbaar in aquaria en vijvers. Ze voegen namelijk, zoals hun naam al doet vermoeden, zuurstof toe aan het water. Dit gebeurt door een proces wat we oxygene fotosynthese noemen. Onder invloed van zonlicht wordt uit water en CO2 glucose en zuurstof gevormd (meer informatie: Wikipedia). Zuurstof is onmisbaar voor het (water)leven, zoals vissen en andere vijver- of aquariumbewoners.

Voedsel

Sommige waterplanten, zoals Waterpest, zijn eetbaar voor vissen en kunnen deels voorzien in de voedselbehoefte van de vijverbewoners. Er zijn ook waterplanten eetbaar voor mensen. Waterkers is hier een voorbeeld van. Soms wil men juist dat de planten niet worden opgegeten door de vissen. Planten als Krabbescheer zijn dan een optie.

De vijver of aquarium helder maken en houden

Naast de productie van zuurstof en het voorzien in voedsel is een belangrijk voordeel van zuurstofplanten dat deze zorgen voor een heldere vijver. Zwevende stoffen, welke zorgen voor een troebele vijver, zijn vaak grotendeels organisch van oorsprong en kunnen door waterplanten gebruikt worden als voedingsstoffen. Planten als Waterpest nemen veel van deze voedingsstoffen op uit het water tijdens hun groei waardoor ze het vijverwater als het ware filteren. Daarnaast hebben sommige zuurstofplanten en helofyten speciale eigenschappen die het water nog effectiever zuiveren. Hoornblad scheidt bijvoorbeeld een stofje uit wat algen minder laat groeien.

Voorkomen van algengroei

Een veelvoorkomend probleem in vijvers is de snelle groei van algen. De vijver kan bij een snelle opwarming en een lekker zonnetje snel groen kleuren. Algen kunnen namelijk bij een voedselrijk water zeer explosief groeien en zorgen voor een zogenaamde algenbloei. Het water zit dan vol met (draad)algen en zal er niet aantrekkelijk uit zien. Het voedselrijke water kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het voeren van vissen maar ook de uitwerpselen van vissen bevatten veel meststoffen. Snelgroeiende waterplanten als Waterpest en Hoornblad concurreren met de algen om de voedingsstoffen waardoor er minder kans is op een algenbloei.

Aantrekkelijkheid verhogen van uw vijver

Een vijver wordt vaak aangelegd voor het esthetische aspect, het oog wil immers ook wat! Helder water is natuurlijk belangrijk voor een mooie vijver. Hier kunnen waterplanten aan bijdragen zoals u hierboven kunt lezen. Er zijn echter ook bloemdragende zuurstofplanten. Deze zuurstofplanten verenigen het nuttige met het aangename en zorgen voor een mooie uitstraling van de vijver. Waterranonkel en Waterviolier zijn hier goede voorbeelden van maar ook planten als Snoekkruid en natuurlijk de waterlelie zijn zeer sierlijk.

Toepassing zuurstofplanten

Om een optimaal resultaat te halen van de zuurstofplanten is het raadzaam om ongeveer 4 tot 5 bossen per 1000 liter water te gebruiken. Dit lijkt misschien veel, maar om algenbloei te voorkomen en de vijver het best helder te krijgen is dit wel echt nodig. Het best, en natuurlijk ook het leukst, is de toepassing van diverse soorten. Hierdoor is er altijd wel een soort die mooie bloemen draagt of juist optimaal groeit.

Het is wel even opletten welke soorten u waar plaatst. Sommige soorten dienen namelijk geplant te worden in een vijvermandje, Waterpest of Glanzend Fonteinkruid bijvoorbeeld, terwijl andere soorten juist vrij in de vijver drijven, zoals Hoornblad of de Mosselplant.

Zuurstofplanten kopen?

Zuurstofplanten zijn te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.

Bezoek Vijvermeester.nl

Voor een uitgebreid aanbod zuurstofplanten bezoekt u de website Vijvermeester.nl.

Wie zijn wij?

Zuurstofplanten.net is een website van Dutch Water Tech. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met duurzame waterbehandeling en de verbetering van biodiversiteit in (openbare) vijvers en bij stedelijk water. We hebben diverse leuke, duurzame producten en doen mooie projecten.

De inzet van waterplanten is een van onze speerpunten in deze aanpak. Onze ervaring delen we graag met u!

Meer weten over onze projecten? Neem eens een kijkje op onze website!