Waterviolier

Waterviolier. Een mooie bloeiende zuurstofplant.

Dit is een prachtige zuurstofplant, zowel onder als boven water. Onder het wateroppervlak heeft deze wijd vertakte bladeren welke een mooi gezicht geven in een heldere vijver. De wit- tot lila-gele bloemen zijn een lust voor het oog en steken zo rond mei-juni de kop op. Een aantal van deze vijverplanten bij elkaar kan een schitterend zicht zijn in uw vijver! Doordat deze plant in de winter ook groen blijft is het een belangrijke zuurstofleverancier voor in de winter daar deze dan nog steeds zijn zuurstof producerende werk uitvoert. Net als Waterranonkel heeft Waterviolier een belangrijke functie bij de bescherming van visbroed en amfibieën zoals kikkers en salamanders in de vijver. Deze vinden een goede schuilplek tussen de dichte bladeren van deze zuurstofplanten.

Waterviolier komt van nature in heel Europa voor en kan prima overleven als de zomer een keer wat droger is. Verlanding is voor deze waterplant geen probleem maar de bloemen worden in dat geval niet gevormd. Wel heeft het plantje veel last van eutrofiëring; een teveel aan voornamelijk nitraat kan deze plant niet heel goed aan. Fosfaat is daarentegen geen probleem.

In het wild groeit deze plant ondiep, in kalkarm water wat rijk is aan ijzer en niet al te warm wordt. Licht stromend water is prima, de zuurstofproductie verloopt dan zelfs beter dan bij stilstaand water. Het is wel belangrijk dat het water niet te zuur is. De plant zal dan gaan verslijmen en de takjes zullen zwakker worden en uiteindelijk afbreken. 

Lidsteng Eigenschappen

  • Standplaats: zon
  • Stengellengte: tot 50 cm
  • Plantdiepte: 20 – 50 cm
  • Substraat: Ja, wortelende plant
  • Moeilijkheidsgraad: Redelijk, stelt nitraat- en kalkarm water op prijs.

Veelgestelde vragen

Wat is de bloeitijd van waterviolier?

De waterviolier (Hottonia palustris) bloeit doorgaans van april tot juni. Tijdens deze periode produceert de plant opvallende, wit tot lichtroze bloemen die in sierlijke trossen langs de bloemstengels groeien. De bloemen steken net boven het water uit en geven een charmante, elegante uitstraling aan vijvers, sloten en andere natte omgevingen. De bloeitijd kan variëren afhankelijk van het klimaat, maar in de lente en vroege zomer is waterviolier op zijn mooist en trekt het bestuivers zoals bijen aan.

Is waterviolier een inheemse waterplant?

Ja, waterviolier is inheems in Nederland en andere delen van Europa. Het komt van nature voor in stilstaand of langzaam stromend water zoals sloten, vijvers en moerassen. De plant is goed aangepast aan deze natte omstandigheden en draagt bij aan het in stand houden van biodiversiteit in natuurlijke waterhabitats. In zijn natuurlijke omgeving biedt waterviolier een schuilplaats voor waterdieren en zorgt het voor zuurstofrijk water door zijn ondergedompelde bladeren.

Hoe waterviolier planten?

Waterviolier planten is eenvoudig, vooral in vijvers of ondiep water. De plant houdt van een zonnige tot licht beschaduwde locatie in stilstaand of langzaam stromend water. Je kunt de waterviolier direct in ondiep water planten of hem in een mand met vijveraarde zetten, waarbij de wortels stevig in de grond worden verankerd. Zorg ervoor dat de wortels in de modderige bodem worden geplant, met een waterdiepte van ongeveer 10 tot 30 cm boven de wortels. De plant zal zich daarna snel uitbreiden en zowel boven als onder het wateroppervlak groeien.

4 á 5 bossen per 1000 liter water is aangeraden. Dit lijkt veel, maar op deze manier behaalt u de beste resultaten: Het water wordt helderder en er is een minimale kans op de overmatige groei van zweefalgen en draadalgen doordat er voldoende nutriënten uit het water worden gehaald.

Dit is een wortelende waterplant welke geplant moet worden in bijvoorbeeld een vijvermandje.

Hoe onderhoud ik waterviolier?

Waterviolier is een relatief onderhoudsarme plant die vooral gedijt in zuurstofrijk water. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en water heeft en plaats hem in vijvers of sloten met een constante waterstand. In stilstaand water kun je af en toe overtollige organische materialen zoals bladeren en algen verwijderen, zodat de plant voldoende ruimte en licht krijgt. Waterviolier kan zichzelf verspreiden via zaden en uitlopers, dus als hij te veel ruimte inneemt, kun je de verspreiding in de gaten houden en eventueel uitdunnen. Regelmatige schoonmaak van de vijver en het weghalen van dode delen helpen de plant gezond te houden.

Hoe moet ik waterviolier snoeien?

Snoeien van waterviolier is meestal niet noodzakelijk, tenzij de plant te groot of te dicht wordt. In dat geval kun je overtollige stengels of bladeren verwijderen om de plant netjes te houden. Het beste moment om te snoeien is na de bloei in de zomer of in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Je kunt de plant eenvoudig snoeien door met een schaar of mesje de stengels net boven de waterlijn af te knippen. Verwijder de gesnoeide delen uit het water om rotting te voorkomen.

Is waterviolier winterhard?

Ja, waterviolier is een winterharde plant. Hij kan de koude temperaturen van gematigde klimaten goed verdragen en overleeft de winter zonder problemen. In de winter sterft het bovengrondse deel van de plant vaak af, maar de wortels blijven in leven onder het wateroppervlak. Zodra de temperaturen in de lente weer stijgen, loopt de plant opnieuw uit en begint hij weer te groeien. Extra bescherming tegen vorst is niet nodig, omdat de plant zich goed aanpast aan wisselende weersomstandigheden.

Wat is de plantdiepte van waterviolier?

Waterviolier groeit het beste in water met een diepte van ongeveer 10 tot 30 cm boven de wortels. De plant gedijt goed in zowel stilstaand als langzaam stromend water en geeft de voorkeur aan modderige of zanderige bodems waarin de wortels zich kunnen vestigen. Als je waterviolier plant in een vijver of sloot, zorg er dan voor dat de wortels onder water staan, maar de stengels en bloemen net boven het wateroppervlak uitkomen. Dit zorgt voor optimale groei en bloei.

Waterviolier kopen?

Deze zuurstofplant is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.